Teknik og udstyr

TEKNIK OG UDSTYR I SCALA SVENDBORG
Scala Svendborg blev i 2011 fuldt digitaliseret i biografens sal 1 og sal 3, således at alle filmfremvisere i samtlige fire sale er digitale, og biografen blev dermed klar til at levere fantastiske digitale oplevelser i såvel 2D som 3D.

Disse nye digitale maskiner sikrer samtidig, at gæsterne i biografen stadig vil opleve en markant forskel i kvalitet og oplevelse, når de ser en film i Scala Svendborg frem for at se den derhjemme.

Hvad er en Digital Biograf?
En Digital Biograf består af tre elementer, som tilsammen skaber en så fuldkommen og skarp filmoplevelse, som det er teknisk muligt:
• En digital projektor, der skaber det uovertrufne billede på lærredet, som altid står fuldstændig roligt og skarpt.
• En digital filmserver, som modtager og videresender den digitale film til projektoren.
• Et digitalt lydsystem, som sender det optimale lydbillede ud i salens mange højtalere.

Tidligere blev film projekteret fra 35mm film, som på mange måder fungerede fint, men man kunne desværre ikke helt undgå, at 35mm filmene blev slidt, således at der kom flere og flere gnister og ridser på hvert billede, jo længere tid en film kørte. Den udfordring er nu løst, og med de digitale film vil billedet fremover altid være skarpt og klart. De nye digitale fremvisere består af en speciel dataprojektor, der får sine digitale informationer fra en filmserver, og man er således gået fra 35mm filmruller til film, der ligger på en harddisk. Lyden er også blevet opgraderet fra 5.1 til Dolby Surround 7.1. Den nye 7.1-lyd er med til at give mere dybde og realisme i biografoplevelsen.Dolby Surround 7.1 tilføjer to nye separate kanaler til at etablere fire forskellige surround-zoner.
Ved hjælp af disse fire zoner kan man nu sende lyde fra lærred til bagvæggen bag publikum uden brug af højttalerne på sidevæggene. De kan også sende lyde ud til midten af rummet uden at aktivere højttalerne bag publikum. Resultatet: full-featured lyd, der matcher det visuelle indtryk fra billedet langt bedre.

Bemærk: Kanalerne er vist i ovenstående billeder er Venstre (L), Center (C), Højre (R), Venstre Surround (LS), højre surround (RS), Back Surround Venstre (BSL), og surround bag højre (BSR ).

Fordelene ved Dolby surround 7.1
• Introducerer et nyt niveau af realisme og spænding til film.
• Forbedret surround sound-oplevelse på tværs af hele salens siddeområde.
• Bedre lyd giver en bedre oplevelse og tilføjer en ny dimension til lyden og til filmene.

Det er ikke længere biografens udstyr, der sætter begrænsninger for oplevelsen, men desværre er det endnu ikke alle film, som bliver lavet med 7.1-lyd, men langt de fleste actionfilm, hvor lydbilledet er ekstra interessant, laves nu med 7.1 lyd.

RealD i Scala Svendborg.

Scala Svendborg har i 2010 og 2011 købt helt nye digitale fremvisningsprojektorer i alle 4 sale samt installeret RealD 3D i sal 2, 3 og 4. Scala har således stor fleksibilitet og masser af muligheder for at vise både store og små produktioner i 3D. Scala har valgt RealD 3D-systemet til salene, da dette system er det foretrukne system i amerikanske biografer, og fordi RealD 3D har størst erfaring med 3D-projektion i digitale biografsale. Der er i sal 2, 3 og 4 opsat højreflektionslærred ('sølvlærred'), som føjer en usædvanlig realistisk 3D-effekt til totaloplevelsen i Scala Svendborg.RealD er desuden det bedste system til at fjerne 'ghosting' fra projektionen på lærredet. Ghosting fremkalder en slags skygger, som kan opleves på lærredet, og bl.a. derfor er det en af de største udfordringer ved generel 3D projektion. RealD 3D-systemet er det system, der giver mest lys på lærredet af samtlige 3D-systemer, og det bidrager således til at gengive det skarpeste og mest realistiske billede i en biografsal nogensinde.For at se en 3D film med RealD skal du have specielle RealD-briller på, som sælges separat i billetsalget for 10 kr. Brillerne er i plast og er behagelige at have på — og de kan også bruges uden på almindelige briller.

Med denne installation hører Scala til i biografernes absolutte superliga — og vi kan love dig for, at biografoplevelsen har fået en på brillen!